L’altra ràdio-Top Secret Rosies, dones i intel·ligència artificial

Cinto Niqui presenta L'Altra Ràdio
Cinto Niqui presenta L’Altra Ràdio

Ramon Sangüesa, Doctor en Informàtica i professor de la UPC ens parla de “Top Secret Rosies”, un programa que vol orientar a les dones cap a l’exercici professional de la Intel·ligència Artificial, per tal que es puguin incorporar a llocs de treball influents i qualificats.

El programa, ha estat desenvolupat per investigadores del Centre de Recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech.

El nom d’aquesta iniciativa s’origina en el grup desconegut i durant molt temps no reconegut de dones que durant la segona guerra mundial van ser les programadores de l’ordinador ENIAC que va permetre realitzar tasques de descodificació de missatges secrets dels enemics d’Estats Units durant la guerra, preparació de missions, etc.

El grup de dones va ser molt important perquè amb la seva feina, literalment, van sentar les bases de la programació d’ordinadors. Aquest grup de dones programadores estava format per Betty Snyder Holberton, Jean Jennings Bartik, Kathleen McNulty Mauchly Antonelli, Marlyn Wescoff Meltzer, Ruth Lichterman Teitelbaum i Frances Bilas Spence.

El 2010 el documental “Top secret rosies, the female computers of World War II” va donar a conèixer les persones i contribucions d’aquest grup rellevant de “computadores”, que així s’anomenaven les persones que preparaven els programes de càlcul pels ordinadors de l’època, majoritàriament dones.

L’altra ràdio es pot escoltar a Ràdio 4. En FM, TDT o per Internet, al web de RTVE http://www.rtve.es/alacarta/audios/programa/rne_rne4-live/1712438/ Al satèl.lit Hotbird 13B, a 13E, per 12.303 V SR 27500 DVB-S2/8PSK FEC 3/4.Al satèl·lit Astra 1M, a 19.2E, per 11.6265 V SR 22000 DVB-S/QPSK FEC 5/6.

A la carta trobareu els programes ja emesos al web de RNE http://www.rtve.es/podcast/radio-4/laltra-radio i el dos últims espais al web del programa http://www.altraradio.cat

Fuente: https://www.rtve.es/alacarta/audios/laltra-radio/Categorías:Programa DX

Etiquetas:, , , , ,

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: