L’altra ràdio – La supercomputació aplicada a la detecció del càncer de mama

Cinto Niqui presenta L'Altra Ràdio
Cinto Niqui presenta L’Altra Ràdio

La nova tècnica d’obtenció d’imatge mèdica, usa ultrasons i supercomputació i servirà per complementar o, fins i tot, substituir les actuals mamografies.

L’investigador sènior del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Leonardo Bautista ens presenta el projecte Quantitative Ultrasound Stochastic Tomography (QUSTom), el primer que utilitzarà la supercomputació per detectar tumors de manera més eficaç i segura.

El nou projecte del BSC, d’abast europeu, té com a objectiu introduir una nova modalitat d’imatge mèdica basada per primera vegada en ultrasons i supercomputació, i que servirà per complementar o, fins i tot, substituir les tècniques actuals que utilitzen raigs X com són les mamografies.

Els algorismes que es desenvoluparan per a l’obtenció de les imatges mèdiques oferiran dos tipus d’imatges de forma simultània: la del teixit del pacient, i la imatge de la seva incertesa associada, que mostra, píxel a píxel, com de fiable és la informació. El projecte també incorpora conceptes com la imatge multimodal i l’obtenció d‘imatges reals en 3D, fet que suposa una combinació sense precedents a l’obtenció d’imatges mamàries per ultrasons.

La mamografia és un dels mètodes més utilitzats per detectar el càncer de mama, i ha salvat milions de vides.’El procés d’entendre, interpretar i configurar les imatges com una eina diagnòstica nova estarà a càrrec de l’equip de radiòlegs especialistes en Imatge Mamària del Servei de Radiologia de la Dona de l’Hospital Vall d’Hebron.

L’altra ràdio es pot escoltar a Ràdio 4. En FM, TDT o per Internet, al web de RTVE http://www.rtve.es/alacarta/audios/programa/rne_rne4-live/1712438/ Al satèl.lit Hotbird 13B, a 13E, per 12.303 V SR 27500 DVB-S2/8PSK FEC 3/4.Al satèl·lit Astra 1M, a 19.2E, per 11.6265 V SR 22000 DVB-S/QPSK FEC 5/6.

A la carta trobareu els programes ja emesos al web de RNE http://www.rtve.es/podcast/radio-4/laltra-radio i el dos últims espais al web del programa http://www.altraradio.cat y https://altraradio.wordpress.com/

Fuente: https://www.rtve.es/alacarta/audios/laltra-radio/Categorías:Programa DX

Etiquetas:, , , , ,

A %d blogueros les gusta esto: